Blog


Informatie utila despre lumea masajului

Culorile în viața noastră!

  • 01 August 2017

 

Culorile în viața noastră.

 

  •       Culoarea purpurie, vișinie, albă, roză a unui trandafir, culoarea plină de mister a pietrelor prețioase și semiprețioase, culoarea soarelui sau a pămîntului trezit  la viață, culoarea fermecătoare a mării sau verdele profund al pădurii- toate ne strecoară  în suflet un mesaj anume, o trăire aparte. Ne încearcă diferite stări sufletești atunci cînd  privim albul imaculat, roșul dedordant de viață, galbenul plin de finețe și căldură, tinerețea verdelui, albastrul scăldat în pace și calm, transcendența violetului. Culorile ne influențează din toate punctele de vedere: corpul fizic, câmpurile energetice, emoțiile și gândurile. Orice dereglare la unul dintre aceste niveluri poate fi remediată cu ajutorul culorilor (folosite individual sau în combinație cu alte remedii naturiste). În funcție de tratament, de echilibru psiho- mental al persoanei, culorile pot fi utilizate, ținând cont de „ modurile de administrare” : de la cele mai atenuate până la cele mai „fulgerătoare” acțiuni. Astfel :

ALIMENTELE de culoare roșie sau indicate în următoarele afecțiuni : anemie, gripă, moleșeală, răceală. Verdele sănătos al zarzavaturilor proaspete, roșul intens al anumitor fructe și al tomatelor, portocaliul plin de vitalitate al morcovilor ori al citricilor, galbenul unor condimente – sunt tot atâtea „medicamente” cu care ne putem asezona hrana cea de toate zilele, conferindu-i deopotrivă valențe estetice și eurative.

VESTIMENTAȚIA. Culorile hainelor cu care ne îmbrăcăm ne influențează caracterul, modul de a gîndi, comportamentul și chiar anumite procese fiziologice- un lucru advărat, de care însă cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți . Învățând să ne alegem culorile potrivite pentru haine, ne putem ameliora foarte mult nu doar starea de spirit , ci chiar și starea de sănătate pe ansamblu. Culorile calde: roșu, oranj, galben, facilitează adaptatrea, sunt stimulatoare. Culorile reci- indigo, albastru, violet calmează. Culoarea verde este singura nuanță neutră (- nici caldă, nici rece).

 

CULOAREA INTERIOARELOR- este poate cel mai important mijloc terapeutin dintre toate. S-a observat că insomniile, depresiile, anumite probleme psiho- somatice pot fi mult ameliorate când sunt armonizate culorile din mediul de viață. Găsirea culorilor potrivite pentru spațiul în care lucrăm, pentru bucătărie ș.a.m.d. poate genera o îmbunățire impresionantă a stării de spirit, a randamentului în muncă și a stării de sănătate.

 

PIETRELE SEMIPREȚIOASE ȘI PREȚIOASE- își datorează o mare parte dintre efecte culorilor.

LAMPA DE CROMOTERAPIE  este cea mai eficientă metodă. În cabinele de cromoterapie se folosește lămpi puternice, de peste 40W, de la care lumina pornește trecând printr-un filtru de culoare și ajunge pe suprafța corpului uman ( direct pe piele), pe ansamblu sau pe anumite porțuini. Efectele, după 12 ședințe de expunere șa acestă lumină color, sunt surprinzător de puternice.

 

Acum vă prezentăm câteva exemple de utilizare a nuanțelor cromatice în diverse afecțiuni.


1.      ANEMIE. Se vor face băi de lumină roșie timp de 20 min. Pe zi. Fluxul luminos se va focaliza asupra zonei dorsale timp de 10 min. Asupra plexului solar încă 10 min.

2.      ARSURI (provocate de soare). Se utilizează zilnic lumina albastră, care va fi direcționată spre zona afectată timp de 15 min. Pentru refacerea celulelor pielii se va întrebuința peste câteva zile lumina turcoaz ( 15 min.).

3.      CONSTIPAȚIE. Băi de lumină galbenă timp de 15 min.

4.      DIAREE. Se va focaliza lumina albastră asupra zonei abdominale timp de 30 min. Suplimentar, se va utiliza lumina verde timp de 15 min. Deasupra zonei creștetului.

5.      ENUREZIS ( pierdere necontrolată a urinei). Lumină de culoare violetă se va direcționa asupra zonei vizicii urinare timp de 15 min.

6.      FEBRĂ. E indicată lumina albastră timp de 20 de min. Asupra frunții și 15 min. Asupra spatelui. Suplimentar, 10 min. De culoare verde- deasupra creștetului.

7.      GREAȚĂ. Lumină albastră îndreptată timp de 25 min. Asupra regiunii abdominale.

8.      HIPERTENSIUNE. Băi de culoare roșie ( 20 min).

9.      MENOPAUZĂ. Lumină albastră focalizată timp de 25 min. Asupra zonei ovarelor, apoi lumina galbenă ( 15 min.) asupra zonei rinichilor, 20 min. De lumină verde asupra frunții șă 10 min. Asupra creștetului.

10.  PROSTATĂ (afecțiuni). Focalizarea luminii indigo asupra zonei prostatei timp de 25 min.

11.  TULBURĂRI EMOȚIONALE. Lumina albastră va fi direcționată asupra tâmplei și asupra frunții câte 10 min. Pentru fiecare parte.

12.  TULBURĂRI ALE GLANDELOR ENDOCRINE. Lumina roșie va fi focalizată la baza coloanei vertebrale timp de 20 de min.

13.  STARE DE VOMĂ ( în sarcină). Se va trata prin baie completă cu lumină violetă timp de 10 min. Zilnic. Suplimentar se va focaliza lumina de culoare albastră timp de 10 min. Asupra frunții.