Blog


Informatie utila despre lumea masajului

Masajul – o provocare pentru persoanele cu probleme de vedere

  • 20 August 2018

Cuminte și foarte modest de fire, dl Dumitru Donoagă a avut curajul să demonstreze că o dizabilitate fizică nu este un impediment în propria dezvoltare și creștere a capacităților profesionale. Deși vede doar 15% dintr-o sută,  dînsul a ales să ia totul de la capăt, să învețe o nouă profesiune, care nu doar să îi permită să se întrețină, dar care să îi și placă.

Vedeți mai jos un interviu de suflet, în care curajul și încrederea sunt în capul mesei.

Cum a aparut ideea de a învăța o prefesie noua, într-o perioadă cînd  viața Dvs s-a schimbat datorită pierderii vederii?

Mi-am pierdut vederea acum vreo 3 ani. Pînă atunci eram șofer și munceam peste tot de unde se putea de cîștigat bani. A trebuit să mă las atunci cînd, în urma unor perioade de stres mi-a scăzut mult vederea. Dar, chiar și cu o vedere slabă, în sat trebuie să ai o ocupație, trebuie să faci ceva. Fratele meu a fost cel care, știind că îmi place această îndeletnicire, m-a sfătuit să fac aceste cursuri de instruire, tot el m-a ajutat financiar, și a avut încredere că o să îmi reușească.

De ce ati ales anume domeniul de masaj?

Îmi place această îndeletnicire de foarte mult timp. Totul a început cînd fiica mea avea 6 luni. Din cauza unei probleme de sănătate trebuia să ne adresăm la specialist practic în fiecare lună. Dna la care mergeam a avut răbdarea să îmi arate mișcările. Eu le-am memorizat și am început să fac masaj fiicei mele acasă, singur. M-am descurcat atunci. Mai tîrziu practicam pe cunoscuți și pe rude, dar nu era vorba de masaj profesionist, eu îi spuneam „frecție”, așa se numește la țară și se face ori de cîte ori ai o problemă cu spatele, mai ales din cauza muncii fizice. Dacă tot trebuia să încep cu altceva, numai cu masajul aș fi putut să încep.

A fost greu sa va decideti sa luati totul de la capat?

Și da și nu! Știam că vreau să mă ocup anume cu acest lucru, dar îmi era greu să mă obișnuiesc cu statul pe loc perioade îndelungate. Sunt mai mobil de felul meu.

La deja doua trepte studiate, cum va simtiti ca și viitor specialist? Problema Dvs de vedere nu vă este piedică?

Vederea slabă nu este deloc o piedică. Este important să fii foarte atent și să te înveți să te concentrezi. De asemenea trebuie să fii foarte atent la pipăit. Auzul și simțul tactil (de pipăire) sunt cele care pot să îți înlocuiască vederea atunci cînd te gîndești să practici masajul.

Aveți încredere că o să vă descurcați cu această nouă îndeletnicire? Apropiații vă încurajează?

Personal sunt încrezător! Așa sunt și majoritatea celor care știu că am pornit pe calea unei profesii de maseur, chiar dacă sunt slab văzător. Dar sunt și din acei care nu cred în mine și în faptul că o să mă descurc. Nu-mi rămîne decît să demonstrez tuturor că se poate.

V-a fost mai greu decît celorlalți studenți să studiați tehnica masajului?

N-aș spune! Diferența este doar că eu nu fac notițe. În schimb mă străduiesc să fiu foarte atent și să memorizez ceea ce se vorbește. Am și un suport de curs, pe care mi-l citesc acasă cei apropiați, așa îmi mai fac ordine în ceea ce am ascultat ziua la lecție. Practica de asemenea o fac pe prieteni și cunoscuți. Nu mă simt cu nimic diferit.

Ce le-ati recomanda persoanelor care de asemenea au o anumită dizabilitate dar le este frică să înceapă o etapă nouă?

Întîi de toate să nu se teamă să creadă în propriile forțe. Frica limitează orice om. Din spusele cuiva nu vei ști niciodată care aste propriul potențial. Important este să încerce, orice, dar să facă un pas înainte în direcția rezultatului.

Mulțumim mult!