Blog


Informatie utila despre lumea masajului

Cauze și consecințe ale patologiilor organelor interne

 • 05 January 2016

”Boala începe în stomac iar moartea în colon”

Sănătatea organelor interne reprezintă precondiția de bază pentru sănătatea întregului organism și pentru o viață lungă și fericită. Altfel spus, patologiile organelor interne sunt de cele mai multe ori responsabile de disfuncționalitățile întregului organism. Fără pretenția de exhaustivitate, evidențiem mai jos o serie de cauze și consecințe ale patologiilor organelor interne, comune pentru toate organele și pentru toți pacienții.

 • Stresul. Orice stres major (decesul persoanelor apropiate, divorțuri sau alte cauze ce pot fi evitate) va produce un spasm al al sfincterului Oddi și, drept consecință, va bloca scurgerea sucurilor digestive din vezica biliară și pancreas în duoden.
 
 • Intervențiile chirurgicale. Toate intervențiile chirurgicale pe partea dreaptă a abdomenului, la colonul ascendent și nu doar la colon (mai frecvent după operația de apendicită), lasă în urmă o cicatrice și aderențe pe colon. Din cauza cicatricelor sau aderențelor intestinale, rezultate din îndepărtarea apendicelui spre exemplu, colonul ascendent devine în scurt timp mai puțin mobil, iar un colon mai puțin mobil determină o mobilitate redusă a vezicei biliare. Astfel, vezica biliară devine o vezică ”leneșă”, hipotonică.
 
 • Alimentația nesănătoasă. Alimentația nesănătoasă (procesată, bogată în grăsimi animale, sare, zahăr) pune o presiune suplimentară pe sistemul digestiv. Existența spasmului sfincterului Oddi face ca cantitatea de bilă și suc pancreatic să devină insuficiente, drept pentru care digestia devine incompletă. Bolul alimentar nedigerat (neprocesat) în stomac și duoden ajuns în intestinul subțire reprezintă cauza diverselor patologii ale organelor interne și ale întregului organism.
 • Bolile parazitare. Paraziții sunt organisme vii care trăiesc în interiorul unui alt organism viu (gazdă), hrănindu-se cu substanțele nutritive ale acestuia. Paraziții pot ajunge în organismul uman prin: apă; alimente; contactul cu animale; mușcături de insecte, căpuși; salivă sau sânge etc. Există trei mari tipuri de paraziți care cauzează boli la oameni:
 • - Protozoare – organisme unicelulare.
 • - Helminții sau viermii intestinali – organisme pluricelulare.
 • - Ectoparaziții – paraziții externi care trăiesc pe suprafața pielii.
 • Oboseala cronică. Oboseala cronică este de cele mai multe ori determinată de o intoxicație cronică, de prezența permanentă a unei mari cantități de toxine în sânge. Oboseala cronică nu este echivalentă cu oboseala fizică. Oboseala fizică este cauzată de un efort fizic intens (sport, muncă etc), în timp ce oboseala cronică este de natură metabolică. 
 
 • Digestia proastă. Pentru un proces normal de digestie este nevoie de funcționarea bună a ficatului, vezicii biliare și a pancreasului. Oboseala cronică obstrucționează funcționalitatea acestor trei organe și, în consecință, nu este asigurată cantitatea optimă necesară de sucuri digestive (biliar și pancreatic) în duoden. Alimentele semidigerate din duoden ajunse în intestinul subțire se transformă într-o ”fabrică de toxine”. Toate aceste toxine ajung în ficat, prin sistemul vascular. Prelungirea în timp a acestei condiții (digestia proastă) conduce la inflamarea intestinului subțire și tulburări circulatorii.
 
 • Toxinele. Cantitatea mare de toxine nu poate fi procesată în totalitate de către ficat. De regulă, filtrele hepatic și renal nu mai fac față acesteia avalanșe de toxine, drept consecință slăbește imunitatea și toți parametrii funcționali ai organismului. De altfel, 70% din imunitatea corpului uman depinde de intestinul subțire, implicit partea lui terminală numită ileon.
Două concluzii fundamentale desprindem din această secțiune. Prima concluzie, câtă vreme vom avea o digestie proastă, vom menține intestinele subțire și gros inflamate. A doua concluzie, câtă vreme intestinul subțire va fi inflamat, ficatul va fi intoxicat. Astfel, un intestin subțire inflamat se manifestă clinic cu balonări, tulburări circulatorii intestinale, scăderea absorbției intestinale a sărurilor minerale, nutrienților și vitaminelor, imunitate scăzută. Disfuncționalitățile prelungite ale intestinului subțire și intestinului gros sunt generatoare de procese patologice cu simptome ca oboseala cronică, dureri cronice de coloană și hernii de disc, dureri în articulațile principale și periferice, edeme ale membrelor inferioare, parastezii (amorțeli) ale picioarelor și mâinilor etc.
 
 • Somnul necalitativ. Somnul este o stare fiziologică de repaus total, în care tot organismul se reface pentru a-și putea relua activitatea în fiecare zi, drept pentru care este absolut esențial pentru toți oamenii. Printre altele, în timpul somnului organismul eliberează hormoni importanți pentu ca celulele și creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.
 
Somnul necalitativ este consecința tulburărilor funcționale ale organelor interne și cauza acestora, mai ales somnul prost între orele 1-3 dimineața (orele de maximă activitate a ficatului). Copii care nu au parte de un regim normal de somn, acuză lipsa de concentrare la școală, somnolențe după mesele de prânz, dureri musculare și articulare. Maturii, pe lângă această simptomatică, suferă de depresie pe care de regulă o tratează psihologii și nu terapeuții, gastroenterologii sau terapeuții viscerali. Niciun tratament nu va fi eficient dacă nu tratăm inițial organele interne, implicit ficatul, vezica biliară și pancreasul.

 

 
Dacă aveți întrebări puteți să le scrieți mai jos și noi vă vom răspunde cu plăcere!