Rolul tractului digestiv in metabolism
Cum credeți, care sistem de organe este cel mai valoros în organism? Sunt sigură, părerile vor fi diverse! Dar părerea mea, daca îmi permiteți, este tractul digestiv și digestia, care are loc la acest nivel. De ce? O să vă răspund prin redarea pe scurt a unui banc: Intr-o zi binecuvântată, s-au luat la contraziceri toate sistemele de organe despre valoarea și aportul pe care îl au fiecare. Discuțiile nu mai conteneau! Numai tractul digestiv asculta în liniște și la un moment s-a inclus, spunând: ia mai lăsați contradicțiile și va căutați de treabă, daca împreună cu intestinul gros blochez eliminarea, atunci va vad eu cum va scapără ochii!
Sunt bune glumele, dar sa trecem la discuții mai seroase! Deci viața noastră, pe linga respirație și alte placeri, se rotește toată in jurul digestiei. Cine din voi s-a gândit, așa într-o zi cu soare, mult la asta? Cred că prevalează doar cei care au probleme cu digestia. Dar și ei mai frecvent cred că de vina este mărarul din plăcintă și nu ei, că au savurat-o prea rapid și cu plăcere!
Haideți să vedem ce este în sine digestia: capacitatea unui organism de a ingera, descompune și asimila produsele alimentare. E simplu a zice mi-i foame, m-am așezat, am mâncat și gata! Dar ce se ascunde în procesul de după, ce mecanisme derulează în continuare, putini conștientizează!
Pentru că o digestie să fie efectivă la 90-100%, este necesar să fie asigurate minim următoarele:
- Să aveți o dantură sănătoasă și completă, fiecare dinte joaca un rol important în digestie și are o legătură subtilă cu sistemul nervos și un compartiment anume în tractul digestiv.
- Rumegarea și mărunțirea eficientă, suficientă și conștientă a fiecărei îmbucături. Adică fiecare bol alimentar trebuie rumegat minim de 20-30 ori cu dinții, îmbibat bine cu salivă și apoi înghițit! Digestia incepe în cavitatea bucală, în salivă deja sunt fermenti! Și prin glandele salivare trece o cantitate mare de sânge, care deja duce informația spre celule că digestia a început. Țineți minte, stomacul n-are dinți! Iar contactul vizual cu mâncarea, aspectul, culoarea, concentrarea la ceea ce savurezi, pune în funcție sistemul nervos și apoi celelalte compartimente digestive.
- Activitatea efectivă a fermenților și sucurilor digestive din tractul digestiv. De calitatea și cantitatea lor depinde ce asimilați voi real și deja dacă veți avea cu ce construi țesuturile in organism. Așa numitul foc al digestiei, când este maximă activitatea fermentativă, este "aprins" până la ora 15. Deja după această oră scade activitatea energetica a pancreasului. După ora 18 deja nu mai este activa "armata de angajați" dornici sa lucreze pentru digestie, o parte pleacă la culcare, altă parte se apucă de curățenie și pregătesc terenul pentru o altă zi. Și ce se întâmplă cu cei care pun accentul pe alimentația de seară? Uitați-vă în jur sau în oglindă, organismul vă demonstrează rezultatele! Vă plac?
- Nu mai puțin importante sunt atmosfera, dispozitia, aspectul vizual și oamenii care sunt în preajmă. Odată cu progresul, omul contemporan s-a îndepărtat treptat de tradițiile strămoșești. Noi am uitat valoarea focului pe masă (lumina lumânării este capabilă să neutralizeze energia grea). Sarea pusă pe masă tot nu e întâmplătoare, este un cristal, iar cristalele posedă proprietatea de a asimila energia negativă și a o neutraliza.
- Mulți au dat uitării importanța subtilului energetic al rugaciunii, care spusă înainte de a îmbuca, are puterea nevăzută să facă hrana benefică pentru celule. La masă nu se discută nu din cauza că nu e frumos, concentrația maximă trebuie sa fie la bucate, la gust, rumegat, înghițire ... Nu mai vorbesc de dauna certurilor dintre maturi sau copii în timpul mesei! Și rar când vezi la masă familia integră, unită, cu gânduri bune și concentrată la savurarea celor bune, pregătite de mama. Majoritatea mănâncă separat, pe rând, cu ochii la televizor sau calculator.
- Astfel noi pierdem uneori pe totdeauna integritatea digestiei, lipsa unor verigi de valoare în funcționalitatea continuă dintre sistemul nervos central, simpatic și parasimpatic. Nervul vagus e unul din cei mai lungi nervi, care începe de la baza creierului, trece prin regiunea gâtului, torace și se ramifică în abdomen. E unul din acei nervi, care permanent comunică cu creierul despre digestia noastră, despre legătura importantă cu flora saprofită intestinală.
În concluzie până la acest moment: Omul e o ființă socială și are nevoie de iubire, susținere zilnică, inclusiv și în timpul digestiei.
Autor: Bodrug Aurelia - medic terapeut, nutriționist, dietolog.