Masaj terapeutic. Beneficii.
Masajul terapeutic face parte din procedurile de recuperare medicală, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente în cazul multor afecțiuni. Terapia prin masaj este o forma de terapie fara medicamente.
Masajul terapeutic este o metodă eficientă de terapie alternativă care se folosește pentru tratamentul durerilor musculare.
Acest tip de masaj are drept scop de a elimina și de a decongestiona punctele de declansare a durerii, relaxarea mușchilor și pentru rezolvarea problemelor circulatorii.
Masajul oferă abordarea non-invazivă și umanistă bazată pe capacitatea naturală a organismului de a vindeca.
Iată care sunt beneficiile masajului regulat:
- intensifică circulația, iar organismul furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive în țesuturi și organele vitale;
- stimulează fluxul limfatic, sistemul natural de apărare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. De exemplu, la pacienții cu cancer de sân, s-a demonstrat ca masajul ajută la multiplicarea celulelor care luptă impotriva cancerului;
- intensificarea circulației sanguine la nivelul sistemului circulator și a celui limfatic;
- relaxează muschii raniți și suprasolicitați;
- reduce spasmele și crampele;
- crește flexibilitatea articulațiilor;
- scurtează perioada de recuperare, ajută la pregătirea pentru antrenamente intense și elimină durerile ulterioare ale sportivilor;
- eliberează endorfine (analgezice naturale ale corpului) - masajul este folosit în boli cronice și în recuperarea după prejudicii dar și în urma intervențiilor chirurgicale pentru a controla și calma durerea;
- reduce aderențele post-chirurgicale și edemul și poate fi utilizat pentru diminuarea și realinierea țesutului cicatricial după ce vindecarea a avut loc;
- imbunatățește flexibilitatea și scade disconfortul în cazul pacienților care suferă de dureri minore de spate;
- almează durerile persoanelor care suferă de migrene și scade probabilitatea necesității medicamentelor;
- implică exerciții fizice și de stretching pentru mușchii atrofiați;
- scurtează travaliul femeilor insărcinate, ameliorează depresia și anxietatea și grăbește recuperarea.
Ceea ce se produce în timpul unui masaj sub mâinile terapeutului are o importanță profundă pentru cei interesați de sănătate, de armonia propriului corp. Masajul poate ajuta în orice sport sau formă de exercițiu. Ajutând la reducerea oboselii fiziologice și recuperarea după extenuarea antrenamentului sau jocului, masajul facilitează un antrenament calitativ superior, favorizând astfel o mai bună performanță și inlăturând pericolele de accidente.
Pentru cei mai mulți oameni care pornesc un program de antrenament, adeseori spiritul vrea, dar trupul nu. Când ei încep exercițiile fizice regulate aproape fiecare parte a corpului se schimbă. Foarte interesant pentru maseuri este modul în care vasele de sânge devin mai complexe pentru a face fața cerințelor mărite de oxigen ale corpului, pentru a furniza mai mulți nutrienți, pentru a permite o eliminare mai bună. Aceasta cere timp. În timp ce mușchii se formează, ei nu reușesc să obțină suficient oxigen și nutrienți.
Masajul acționează pentru a dispersa efectele secundare ale acțiunii mușchilor, efecte ce irită muschii și terminațiile nervoase. Acizii lactic și carbonic se acumulează în muschi la scurt timp dupa începerea unui program de exerciții. Acești acizi sânt deșeuri ce determină durerea și crampele ocazionale. Ei se formează când glicogenul din ficat și mușchi este ars pentru a produce energia din timpul exercițiului. În cele din urmă, acizii trebuie să fie reconvertiți în glicogen și restocați sau eliminați prin limfă și sistemul circulator. Durerile și oboseala persistă pâna ce procesul acesta de reconvertire sau excreție este încheiat. Masajul poate ajuta eliminarea iritației cauzate de aceste deșeuri, mărind astfel rata refacerii musculare.
Incheieturile au un rol extrem de important în exerciții, pentru că ele sânt activate de muschi pentru a genera mișcare. Toate încheieturile au o structură complexă și, nefiind folosite, intepenesc. O senzație de amorțeală, de lentoare în incheieturi descurăjează exercițiile. Un maseur contracarează aceasta prin folosirea loviturilor de masaj și mișcărilor pasive, pentru a elibera tensiunea musculară și țesutul conector din jurul incheiturilor.
De asemenea, masajul ajută refacerea în cazurile de rănire a țesuturilor moi, precum intinderile și sucirile. Acest lucru este posibil intrucit creșterea și repărarea țesutului sânt accelerate printr-o circulație eficientă în zonele afectate și stimularea adecvată a țesuturilor în curs de vindecare. Multe răniri ale țesuturilor moi nu sânt într-atât de serioase încât să determine o vizită la medic, dar totuși pot cauza disconfort și disabilitate. Masajul terapeutic poate ajuta la grăbirea și îmbunătățirea refacerii și reducerea disconfortului. În acest mod, masajul ajută, fiind asemenea unei punți între neglijența obișnuită ce rezultă în răniri ușoare și o intervenție medicală majoră.
Relația dintre stres și boală este un punct de interes pentru toți cei preocupați de menținerea sănătății. Stresul determină eliberarea de hormoni ce creează vasoconstricție și diminuarea circulației. Afectată de stres, inima lucrează mai din greu, respirația devine mai rapidă și superficială, iar digestia se încetinește. Aproape toate procesele corporale degenerează. Studiile prihosomatice arată modul în care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetătorii au estimat că 80 la sută din boli sânt legate de stres. Teparia calmantă și relaxantă prin masaj poate ajuta contracarând toate aceste efecte.
Masajul are un efect psihologic clar. Întrucât masajul trezește simțul tactil, simțul primar al corpului, el aduce oamenii aici și acum și îi îndepărtează de tensiunea generată de preocuparea constantă a minții cu probleme. De asemenea, detensionarea musculară poate conduce la eliberarea de emoții reprimate. Durerile de cap, insomnia, tulburările digestive inclusiv constipația, artrită, astmul, sinuzită, precum și dureri minore sânt câteva din problemele care se ameliorează în urma terapiei prin masaj.
Centrul de Instruire și recuperare SPA Therapy vă propune o gamă largă de proceduri. Pentru programări la consultație sau proceduri ne apelași la numărul de telefon +373 69 777 195, +373 22 86 69 59.